Reacties cursisten

Hieronder staan enkele reacties van cursisten zodat je een beeld kunt krijgen van de sfeer tijdens en na onze tangolessen.

Marjolein en René (Starters)

In september hebben we meegedaan met de proefles Argentijnse tango bij Tango Jubilo. We waren meteen onder de indruk van de leuke, open en ongedwongen sfeer die er was. De hartelijkheid van Loes en de gedrevenheid van Pieter trokken ons over de streep om te starten met de Starterscursus.

De lessen zijn zo ingericht dat je vanaf het begin al ervaart dat je aan het dansen bent. De basispas is vrij simpel en daar konden we meteen dansend de zaal mee rond. Iedere les kwam er een nieuwe pascombinatie bij en na een aantal lessen waren er indrukwekkende vorderingen te zien. Pieter begon de lessen steeds met een herhaling van het geleerde in de vorige lessen en zette dan samen met Loes weer even de puntjes op de ‘i’. Dat was ook wel nodig want thuis oefenen komt er bij ons niet van.

De uitleg van de danspassen gaat met veel gevoel voor humor. Vooral als voorgedaan wordt hoe het niet moet. Toch zijn de beide docenten behoorlijk kritisch en niet gauw tevreden als de uitvoering van de passen te wensen over laat. Met engelengeduld blijven zij de lesstof herhalen en je helpen of voordoen om de danstechnieken onder controle te krijgen. Er is dan ook geen enkele drempel om aan Loes of Pieter te vragen om het nog eens uit te leggen.

Met de overige dansers klikt het goed. Kennelijk trekt de tango leuke mensen aan! Voor de dansles begroeten we elkaar hartelijk en na de les blijven de meesten gezellig naborrelen en uitdansen. Dit zijn ook de momenten om eens te dansen met een andere danspartner. Het is leuk om te ervaren dat je met een ander ook zomaar de tango kan dansen en dat de “taal” universeel is.

Regelmatig wordt er een feestelijke salon gehouden. Iedereen brengt wat lekkers mee en na de les is het vrij dansen en borrelen onder het genot van de lekkere hapjes. Er hangt dan een geweldige sfeer en er wordt lustig op los gedanst.

Wij ervaren dat de tango ons veel plezier geeft. De les is ons uitgaansavondje geworden waar wij wekelijks naar uitkijken.

Leonie en Gerard (Halfgevorderd)

Zijn we op een feestje, lekkere muziek, beginnen wij een tango te dansen. Want dat kan dus ook op andere muziek dan Argentijnse tango. Mensen kijken, zeggen dat het er goed uitziet, waar we dat geleerd hebben? Bij Tango Jubilo!

Na 2 cursussen (van 12 lessen) hebben wij ongemerkt al aardig wat variaties in de benen. De opbouw van de lessen garandeert regelmatige herhaling van geleerde variaties. Wij vinden het daarnaast prettig dat Pieter zijn lessen aanpast aan vragen die uit de groep komen.

In de laatste cursus hebben we ook een aantal pascombinaties van de milonga geleerd. Daar word je vrolijk van! Snelle en vrolijke Zuid-Amerikaanse klanken, blijf dan maar eens zitten.

De lessen zijn trouwens erg gezellig. En elke week oefensalon, lekker dansen. Je kunt dansen met mensen uit de eigen lesgroep maar ook met mensen uit de andere groep. Op elk niveau is de tango leuk!

Elize en Johan (Starters)

Als eerste: het is gezellig op de les bij Pieter en Loes. Ze zien je, ze laten merken dat ze je gezien hebben. Je voelt je welkom.

Voor wat betreft de manier van lesgeven: niet alleen als paar krijg je feedback, ook individueel. Door met Pieter of Loes te dansen ervaar je zelf wat je anders kunt doen en krijg je er uitleg over. Je hoort gelukkig niet alleen wat je verkeerd doet, ook wat je goed doet.

Er wordt niet alleen gedanst op ‘klassieke’ Argentijnse tangomuziek, ook op moderne muziek. Een eyeopener, wij dansen nu ook op Blof! Pieter en Loes doen niet alleen pascombinaties voor, ze laten ook zien hoe een tango er uit kan zien. Inspirerend.

Een les missen is geen probleem, er zijn altijd alternatieven (inhalen voorafgaand aan de reguliere les of een gratis privéles).

Aan het eind van de cursus zijn we met de hele groep naar een salon in Utrecht gegaan. Het is spannend om naar een onbekende salon te gaan. Prettig is dat Pieter van tevoren uitleg geeft over de do’s en dont’s van een tangosalon. Je voelt je al snel op je gemak, ook al doordat je behoorlijk wat pascombinaties tot je beschikking hebt.

De oefensalons van de dansschool zijn gezellig. Leuk dat mensen hapjes meebrengen, dit maakt het ook heel genoeglijk. Je leert elkaar van een andere kant kennen.

Loes en Pieter, tot ziens in het nieuwe seizoen!

Lenie en Bert (Gevorderd)

De slepende klanken van  ‘Organito de la Tarde’ van Florinde Sassone vullen de dansruimte. Pieter en Loes kost het geen enkele moeite om de dansers te verleiden de dansvloer te betreden. We staan al klaar en dansen in. Het is weer “TangoVrijdag”. Ons wekelijkse uur Argentijnse tango, met daarna een oefensalon met dans, drankjes en hapjes.

‘Milonguero’ Pieter en ‘Milonguera’ Loes vertellen, doen voor, checken of we het begrijpen en zetten ons aan het werk. De dansers, die overigens van alle leeftijden zijn, proberen met overgave de passen uit. Soms met succes, soms niet. Pieter en Loes sturen bij, oefenen als het moet even met je apart en nemen zo op innemende wijze geen genoegen met een mager resultaat.

Didactisch sterk is steeds de herhaling. Uit de veelvoud van figuren en versieringen vergeet je gauw iets. Naast de herhalingen worden in elke les nieuwe pasjes aangeleerd en uitgebreid geoefend. Pieter en Loes kwijten zich met overgave aan die taak. Pieter stuurt met vaste hand zijn partner; versneld, vertraagd, knipt de pasjes in delen en komt als vanzelf weer bij de verbinding uit. Soms gaan ze even los: energiek, elegant en subtiel. Ze wervelen langs elkaar heen, maar altijd vallen ze steeds weer als één in de ritmische structuur van de tango.

En warempel: ook wij krijgen steeds meer pasjes onder de knie. Het is en blijft altijd spannend om de passen, het ritme, kortom de tango, samen te overmeesteren. Blij dat we aan dit avontuur zijn begonnen.